Verpleegkundigen en vuilnismannen, gezinnen en gepensioneerden, starters en statushouders. Zo’n vier miljoen mensen huren een woning bij ons.
Mensen met elk hun eigen verhaal, elk hun eigen voorkeur. Maar allemaal met de behoefte aan een comfortabele plek om te wonen, in een veilige en vertrouwde omgeving. Om in die behoefte te voorzien investeren wij elke dag in huizen, maar ook in wijken, dorpen en steden.
We zijn trots op wat we hebben bereikt, maar kijken ook vooruit. Want sociale woningbouw mag niet stilstaan, dus ook wij niet. Daarom bouwen we altijd verder aan een prettige, duurzame samenleving. Dat doen we samen met huurders en gemeenten, met zorgverleners, wijkagenten en honderden anderen.
Wij zijn de woningcorporaties in Nederland.
Woningcorporaties hebben een belangrijke rol in de samenleving. Wil jij daaraan bijdragen? Kom werken in de corporatiesector.
Stel, je wilt als huurder graag met gelijkgezinden een duurzame woongemeenschap opzetten. Hoe pak je dat aan? Het begon met een droom van een kleine groep in Deventer. Zij stapten naar woningcorporatie Rentree. Zo ontstond een bijzonder traject van co-creatie. Binnenkort kan Rentree de sleutels overhandigen van 8 sociale huur tiny houses én een gemeenschappelijke ruimte.
Regionale woondeals vragen om een gezamenlijke zoektocht van gemeenten, provincies en corporaties naar beschikbare bouwlocaties. Hoe verloopt deze samenwerking? Een wethouder, een gedeputeerde en een vertegenwoordiger van regionaal samenwerkende corporaties delen hun ervaringen.
De eerste week brandde ’s avonds alleen in haar huis licht. Mireille de Hoog was de allereerste bewoner in het rijtje met 12 nieuwe Nul-Op-de-Meter-woningen van Wold & Waard in het Groningse dorp Leek.
Ouderenhuisvesting is een belangrijk thema voor woningcorporaties. Daarom hebben zij met de andere betrokken partijen afspraken hierover gemaakt in de Nationale Prestatieafspraken.
Wijken waar de problemen zich blijven opstapelen: huishoudens die het einde van de maand niet halen, gezinnen waarin iedereen werkloos is, drop-outs die in de criminaliteit terecht komen. 15 burgemeesters, die deze probleemwijken in hun gemeente hebben, waarschuwen dan ook dat er een kloof dreigt te ontstaat met de rest van Nederland. En daarom doen zij ook een oproep aan het Rijk: Dicht de Kloof.
Het is voor vrijwel iedereen die nu een woning zoekt lastig. Maar als je tot een groep behoort die snel een woning nodig heeft, sta je nu al helemaal drie nul achter. Denk aan iemand die in scheiding ligt, studenten, ex-gedetineerden, mensen met een ggz-achtergrond, daklozen en statushouders.
We kennen allemaal wel buurten die gewoon ontzettend lelijk zijn. Straten die je haast uitnodigen om sneller door te lopen of even een blokje om te gaan. Maar het omgekeerde, kennen we ook: een buurt die zo mooi is dat je er onmiddellijk naar toe wilt verhuizen.